WIJ SLUITEN EEN INDRUKWEKKEND 2010 AF
Het jaar 2010 was voor de mensen van Sovata en Sarateni in Roemenië vooral een economisch moeilijk jaar. Voor Stichting Ondersteuning Sovata was het een indrukwekkend en zinvol jaar.
Dankzij uw inzet, steun én financiële bijdragen zijn toch veel mensen blij gemaakt, is er minder honger, kunnen kinderen op de lagere school het schooljaar 2010 - 2011 met voldoende middelen afmaken en kunnen
de mensen zich warm houden met de dekens en kleren die bezorgd
zijn in de maanden april en oktober van 2010.
Het voelt zó goed te weten dat er blijdschap en vreugde is
onder de mensen in Sovata en Sarateni met de spullen die
zó hard nodig zijn.
De vrijwilligers van SOS staan al weer te popelen om de
goederen voor het transport van april 2011 klaar te maken.

Wij gaan ervoor !!

Mede namens alle mensen van Sovata en Sarateni wenst Stichting Ondersteuning Sovata
u en allen die u lief zijn Fijne Kerstdagen en een gezond en knallend 2011 toe.
DRUK, DRUK, DRUK EN NOG EENS DRUK,
MAAR HEEL LEUK
Dat iedereen het voor de kerstdagen druk heeft met boodschappen, de kerstspullen klaarzetten en de voorbereidingen van het kerstdiner, is duidelijk. Maar voor Coby en Karin was het de afgelopen dagen wel héél erg druk. Zij hadden het idee opgepakt om kerststukken en kerstcadeautjes te maken en deze te verkopen voor het project “Mortuarium".

Al wekenlang werd in kringloopwinkels naar leuke hebbedingetjes, waxinelichtjes en stekertjes voor de kerststukken gezocht en gekocht. Kaarsen werden gekocht en per twee feestelijk verpakt. Richard stelde de ruimte beschikbaar en Coby’s dochter Ingrid snoeide driftig in de tuin voor kerstbomengroen, hulst en ander groen. Bijna 40 kerststukken en kerststukjes werden gemaakt. Al de eerste zaterdag na de kerkdienst werd er veel verkocht, maar de grootste verkoop werd verwacht nà het kerstconcert in de kerk van Everdingen op vrijdag 17 december.

Iedereen weet het. Door het enorm slechte weer konden zangers en musici niet op tijd in deze kerk zijn. Toen ook nog om half twee de stroom uitviel en de kerk ijskoud en donkere bleef, werd het concert afgelast. Daar zaten Coby en Karin dus met de hele “handel”. Wat nu?

Coby stikt altijd van de oplossingen en besloot om alle Kerststukken in de auto te zetten en is begonnen in haar woonwijk aan te bellen bij bekenden. Ook buren en langslopende mensen zagen de prachtige kerststukken en kochten diverse artikelen. Na een dag en een avond met de auto op pad te zijn geweest, had Coby alle kerststukken en kerstcadeautjes verkocht.
En geloof het of niet, de opbrengst was maar liefst € 400,- !!

Geweldig !!!!

Coby en Karin het is een fantastisch initiatief en SOS wil jullie heel hartelijk bedanken.

KÖSZÖNÖM SZÉPEN
Heel erg bedankt.
Dat de mensen erg blij zouden zijn met de winterdozen, de kleding, de schoenen en de voedselbonnen wisten wij al bij voorbaat. Via onze hulpverleners in Roemenië hebben wij al veel bedankjes gekregen.
Zo ook van een mevrouw die jammer genoeg
niet kan lezen en schrijven, maar wel haar verhaal kwijt wilde.
Ze heeft er 4,5 kilometer voor gelopen om aan Ilona haar dankbaarheid kenbaar te maken. Bedankbrieven bereiken ons ook per post, waarvan wij graag een aantal plaatsen.

Deze bedankbrieven zijn bestemd voor u allemaal die steeds zorgen voor kleding, schoeisel, jassen, baby- en kinderkleding, dekens, speelgoed en alle andere spullen die, helaas, nog steeds hard nodig zijn.
Klik op de brief voor de vertaalde versie,die is verzorgd door Anna.
U ziet het wordt zéér gewaardeerd.
VERSLAG OKTOBER REIS
Inmiddels is er al weer een drukke maand voorbij sinds ons bezoek aan Sovata en Sarateni in Roemenië. Met zeven hulpverleners en de Roparunbus van de Bergschenhoek Groep hebben wij eind oktober al de ingezamelde kleding, schoenen, jassen, babykleding en warme dekens mogen uitdelen.
Ook zijn de nodige schoolspullen overgedragen aan de lagere scholen in zowel Sovata als Sarateni. En voor velen is de ontvangst van voedselbonnen een zeer welkome aanvulling om in deze economisch moeilijke tijden toch nog iets aan eten te kunnen kopen.
In het verslag kunt u meer lezen van deze reis.
Alle gulle gevers worden daarom weer hartelijk bedankt! Zonder u hadden wij dit niet kunnen doen.
EEN WERELDDAG door WERELDWINKEL GEERVLIET
Gezelligheid, heerlijke versnaperingen, muziek en veel bezoek waren de ingrediënten van de fantastische Wintermarkt op Zaterdag 20 november 2010. Allerlei stalletjes, een grote boekenmarkt, een loterij, Zuid-Amerikaanse muziek door gitarist Felix Perez, een Kung Fu demonstratie door sportschool Kam Lung , een knutselkraam en schminken voor de kinderen gaven aan deze dag een spannende invulling in de Kerk van Geervliet. In de Kerk en in Dag- en Streekbladen was door de Wereldwinkel Geervliet zelfs een oproep geplaatst om plastic gekleurde ballen, schoolkrijt, schaartjes, lijm, crêpe papier, slingers etc. mee te nemen naar de Wintermarkt en te doneren
voor de kinderen in Sovata.
Naast SOS waren er ook vertegenwoordigers aanwezig van:
Stichting Hoedje van Papier
Het Nederlandse Rode Kruis
Stichting Ayubowan
Stichting Maha Mata Nederland
Rappa Fair Fashion uit Pijnacker
Boekentafel Heenvliet
Creakraam Restauratiefonds
Stichting Oud Geervliet


De Wereldwinkel Geervliet
Over de Brug
Unicef
Synagoge Brielle
Vluchtelingen Werk Nederland
Wereld Natuur Fonds
Elly Lemson Schminken

De opbrengst van € 135 van de loterij die gehouden is was weer voor SOS, waarvoor onze grote dank. De vertegenwoordigers van SOS waren zeer ontroerd door

alle giften (o.a. € 20 van de kerstkaartenverkoopster) en initiatieven.

Ook zijn wij grote dank verschuldigd aan Bep en haar collega's van Wereldwinkel Geervliet
die deze fantastische dag georganiseerd hebben en al deze organisaties de gelegenheid hebben geboden zich te presenteren.

in Memoriam
Op de 3de dag van ons bezoek van 21 t/m 31 oktober aan Sovata kwam het verdrietige bericht dat Rebecca, bij een ieder van ons bekend als het FNV vrouwtje, is overleden.
Rebecca, ook wel Rebi genoemd, was een van onze meest geliefde mensen in Sovata. Jarenlang, iedere dag van ’s-morgens vroeg tot
’s-avonds laat, veegde zij de straten voor een klein bedrag per maand. Om haar ook in de late avonduurtjes haar werk veilig te laten doen, hadden de mannen van Connexxion een aantal jaren geleden een FNV veiligheidsvest voor haar meegenomen. Dat vest droeg zij ook steevast en was er trots op dat vest te mogen dragen.
Door het reflecterende vest zag je haar vaak nog om 23.00 uur de straten vegen.
Altijd vrolijk en tevreden met het weinige wat zij had.
Een kleine drie maanden geleden was er een feestje van jongelui in Tampa, een klein koffiehuisje in het centrum van Sovata. ’s Avonds laat toen de jongelui al weg waren, is Rebi begonnen met het opruimen van de volle asbakken en lege flesjes. Eén van de flesjes was nog halfvol en Rebi heeft van de inhoud gedronken.
Het bleek remolie te zijn en direct heeft zij geprobeerd om met water de pijn te verzachten. Het heeft niet geholpen haar verbrande slokdarm en maag te redden.
Artsen zijn na 17.00 uur moeilijk te vinden in Sovata en pas de volgende dag konden haar familieleden haar naar het ziekenhuis in Tirgu Mures brengen.
De schade aan haar kleine lijfje bleek heel groot en er was geen redden meer aan. Geld om in het ziekenhuis te verblijven of voor enige medicatie was er niet. Rebi heeft enkele weken een zware strijd moeten leveren om de rust te krijgen die zij nu heeft.
Het is heel triest dat iemand zonder hulp van artsen en/of geldgebrek op deze manier aan het einde van zijn of haar leven moet komen. In de maandelijkse editie van Sovata Herald werd het volgende artikel geplaatst ter nagedachtenis aan Rebecca, met dank aan Anna voor het vertalen.
GEZOND EN WEL WEER TERUG IN NEDERLAND
Op donderdag 21 oktober 2010 vertrok de personen-bus met Piet, Marianne, Cees, Janny, Coby, Dan en Yvonne op weg naar Sovata in Roemenië. Het 35 kubieke meter grote transport van 614 bananendozen en losse bundels is al eerder in Sovata aangekomen en wacht op ons in de opslag in het centrum van Sovata.
De gezinsbezoeken, het uitreiken van voedselbonnen, de winterdozen en de dekens staat voor deze reis hoog op het programmalijstje en de vrijwilligers van SOS hebben gezinnen persoonlijk bezocht, gesproken en geregistreerd.
De scholen zijn verblijd met school- en knutselmaterialen. Door de enorme bezuinigingen is het voor de scholen niet mogelijk om zelf voor schriften, schrijfgerei en werkboekjes te zorgen.
Ook de gezinnen die onze speciale aandacht nodig hebben, zijn bezocht en is er gekeken naar de huidige situatie. Het is fijn om te zien dat in de meeste gevallen de zaken goed opgepakt worden en een aantal mensen vooruit gaat op sociaal maatschappelijk gebied.
Voor eind november kunt u alles over dit bezoek lezen in het reisverslag.
NOG EVEN .... EN DAN GAAN WIJ OP REIS NAAR SOVATA VAN 21 T/M 31 OKTOBER 2010
Wij zijn er helemaal klaar voor !!!
De 7 vrijwilligers staan te popelen om te vertrekken naar Sovata om alle mooie, lieve, fijne, geweldige en nodige spullen uit te reiken aan de mensen van Sovata en Sarateni. Natuurlijk zijn weer de nodige kilometers gereden door mensen van SOS om goederen op te halen en zijn ook veel mensen de spullen komen brengen naar de opslag in Oud Beijerland. Vele uren zitten in het uitzoeken, op maat sorteren en ten slotte het maken van de gezinsdozen.
Het resultaat mag er zijn !!
Maandag is de transporteur geweest en heeft maar liefst 362 bananendozen, 220 sinaasappeldozen en 32 losse bundels opgehaald. Het was zó veel dat niet alles in één keer mee kon en de transporteur is de volgende dag de rest komen ophalen. Op vrijdagavond volgde het bericht dat alles is aangekomen en klaar staat in de opslag in Sovata om uitgereikt te worden.

Coby, Dan, Cees, Janny, Yvonne, Piet en Kees reizen met de personenbus van Bergschenhoek B.V. uit Bergschenhoek.
Van dit bezoek kunt u het reisverslag aangevuld met foto's
voor eind november op de website lezen.

BRIEF van Burgemeester SARATENI
Bedankbrief Burgemeester Sarateni
In april hebben wij met hulp van de Gemeente Sarateni een uitgebreid bezoek gebracht aan een groot aantal inwoners van dit dorp om doelgerichte hulp te kunnen bieden. U kunt dit lezen in ons reisverslag van april 2010.
Sarateni was overigens tot april 2004 een deelgemeente van Sovata.

Onlangs hebben wij een bedankbrief ontvangen van Árpád Madaras, de burgemeester van Sovarad (Hongaars voor Sarateni), waarin hij aangeeft hoezeer hij onze hulp aan zijn dorp op prijssteld.

De volledige tekst van deze brief is door Anna van het Hongaars
vertaald in het Nederlands.
Wij zijn ontzettend blij dat onze hulp gesteund wordt door de burgemeester en de gemeenteraad, zowel in woord als in daad. Met uw steun zijn wij in staat ook Sarateni te helpen bij het oplossen van een aantal problemen.

VERSLAG SEPTEMBER BEZOEK SOVATA
Van 11 t/m 17 september 2010 maakten drie vrijwilligers een werkbezoek aan Sovata en Sarateni om de laatste ontwikkelingen met onze contactpersonen ter plaatse te bespreken. Met name de bezuinigingen die de overheid doorvoert hebben verstrekkende gevolgen voor uitkeringen en salarissen, maar ook voor het onderwijs.

Lees er meer over in het reisverslag september 2010.

EXTRA BEZOEK SEPTEMBER 2010
Van zaterdag 11 t/m zondag 19 september 2010 gaan Frans, Dan en Yvonne een extra bezoek brengen aan Sovata en Sarateni om een aantal projecten te controleren en besprekingen te voeren.
Deze besprekingen met de burgemeester van Sovata, de burgemeester van Sarateni en
de hoofden van scholen staan allemaal in het teken van de laatste ontwikkelingen.

Hoe kunnen wij helpen in deze economisch zeer moeilijke tijd.

Niet alleen direct met voedselbonnen en kleding voor de winter, maar ook op langere termijn
door hulp bij scholing en werkgelegenheid.
Bij een van de projecten, de school op de Iliesi, naderen de werkzaamheden het eindpunt:
stromend water in de was- en toiletruimten,
afvoer naar een septictank en een gerepareerd dak.

Naast bovengenoemde zal ook winterhout gereserveerd worden voor de gezinnen die daarvoor in aanmerking komen. Ook zullen, daar waar nodig, nieuwe afspraken voor ons bezoek in de laatste week van oktober 2010 gemaakt worden.

Na dit extra bezoek in september kunt u de bevindingen lezen op de website en zullen wij de betrokken sponsors schriftelijk op de hoogte brengen van de bevindingen.

Op VISITE in de opslag van SOS
in OUD-BEIJERLAND
Veel gezelligheid, kopjes koffie met wat lekkers, een hapje en een frisdrankje, alles is aanwezig in Oud-Beijerland: voor alle belangstellenden om een kijkje te nemen in de opslag van SOS en voor de vrijwilligers die komen helpen met allerlei werkzaamheden.
Op donderdag 10 juni zijn Nico en Cees de hele dag druk in de weer met de binnen gekomen schoenen, laarzen en pantoffels. Alles wordt bekeken en gepoetst en er worden waar nodig nieuwe veters en zooltjes in de schoenen gedaan. Ted heeft zich die dag bekommerd met het uitzoeken van jassen en kleding, terwijl Janny bezig gaat met haar favoriete werk: de babykleertjes uitzoeken en op maat sorteren om er later prachtige pakketten van te maken. Janny maakt ook voor alle
baby’s een dekenpakket met daarbij luiers, slabbers, spuugdoekjes en trappelzakjes.

Op woensdag 16 juni komen Piet en Marry een volgeladen auto lossen met de mooiste kinderkleertjes, dekens en allerlei andere fijne spullen. De volgende dag, donderdag 17 juni, worden wij verblijd met een bezoek van Jaap en Marijke. Zij komen wel veertig (40) bananendozen brengen gevuld met potten pasta voor de winterdozen.
Huib en Sjaan komen op vrijdag 18 juni eveneens met een volle auto om de spullen te brengen uit hun buurt. Huib en Sjaan verzamelen in de schuur zakken met kleding, schoenen etc. van buren en de weide omtrek van hun woonplaats. Als de schuur uitpuilt komen zij alle goederen naar de opslag brengen.


Vrijdag 2 juli komen Johan en Coby met een werkelijk afgeladen combi naar Oud Beijerland. Ook bij Coby en Johan is het een komen en gaan van allerlei mensen die goederen hebben voor Roemenië.
Wat bij Coby verzameld wordt, zoekt zij uit en daarna brengt zij de overgebleven spullen naar de opslag. Coby heeft al voor 6 gezinnen bananendozen gevuld met alles wat deze mensen nodig hebben: kleding, keukengerei, handdoeken, borden en bekers en niet te vergeten schoenen.
Op dinsdag 6 juli arriveren Janny, Cees, Meri en Bert om de handen uit de mouwen te steken. Janny legt Meri uit wat er moet gebeuren met de babykleding, terwijl Cees met Bert samen verder gaan met de enorme berg schoenen en laarzen. Moe maar voldaan vertrekt het viertal aan het eind van de dag weer naar huis.
Janny en Cees, twee van de trouwe helpers, zijn de volgende woensdagmorgen al weer vroeg present om verder te gaan met de schoenen en de babykleding.

Zondag 11 juli komen Eef en Monique ook zakken, dozen en zelfs een mobiele gaskachel brengen. Na het genot van een kopje koffie en een frisdrankje lopen wij ook nog even door de opslagruimte heen.

Maandag 12 juli, wat later in de middag, komt Margriet en zij blijft maar liefst 3 volle dagen in Oud- Beijerland om de enorme berg ingezamelde zakken, dozen en pakken kleding, samen met Yvonne, uit te zoeken op bruikbaarheid. De mooie overgebleven kleding en jassen worden dan ook nog in de betreffende maattassen gedaan. De tot op dat moment ingezamelde dekens, slaapzakken en dekbedden worden met een stuk zeep en een dekbedovertrek verpakt voor de reis in oktober.

Cees is er gelukkig weer op 13 juli en reorganiseert de bananendozen en sinaasappeldozen. Hoge en gepaste rijen maakt hij ervan. Dat is fijn vanwege de beperkte ruimte. Ook werkt Cees nog aan de grote partij schoenen. Op zaterdag 17 juli komen Cees en Anja en ook zij nemen de nodige spullen mee. Omdat de spaarpot vol was vraagt Anja weer om een nieuwe spaarpot. Leuk.


Maandag 19 juli komen Angelique en Bryan om te helpen.
Maar ..... eerst moet de overvolle auto worden uitgeladen. De garage van Angelique is een verzamelpunt in haar woonplaats. Veel kinderkleding, jassen, speelgoed en dekens komen te voorschijn uit de dozen en zakken. Angelique heeft alles al uitgezocht en de mooiste spullen voor SOS meegenomen.
Bryan heeft ons geholpen met het uit het plastic halen van 200 blikken soep, 200 blikken worstjes en 400 blikjes tomatenpuree.
Wat een geweldige hulp, dit heeft ons veel tijd bespaard.

Zaterdag 24 juli komen Gert en Joke met een hele lading bestek, nieuwe theeglazen, kop en schotels en borden. Hartstikke leuk om in de winterdozen te verpakken. Na het lossen van de auto lekker even bijkleppen in het zonnetje.
Woensdag 28 juli komen Cees en Janny wat later in de middag en blijven een nachtje slapen om de volgende dag zo vroeg mogelijk te kunnen beginnen. Cees doet de schoenen en Janny zorgt voor de babykleding.
Het zal een lange donderdag worden, want Guus, Ido en Rosa en Cees en Jacqueline komen allemaal een kijkje nemen in de opslag. Eerst geeft Cees een rondleiding aan Guus en Janny en Yvonne vertellen hem om beurten wat er zoal gedaan wordt in de opslag. Guus heeft twee enorme zakken prachtige knuffels en dekens meegenomen. Rosa en Ido komen een volle spaarpot brengen en voor de harde werkers een doos aardbeien en een maandje heerlijke tomaten. Dat zal smullen worden. Rosa helpt Janny ook nog met het sorteren van de babykleding.
Later in de middag komen Cees en Jacqueline ook nog even de nodige tassen, zakken en dozen met kleding brengen. Gezelligheid kent geen tijd en ook Jacqueline kan het niet laten om Janny te helpen met het sorteren van die mooie babykleertjes. Rosa en Jacqueline bieden hun hulp aan voor de toekomst. Super meiden !!

Op de laatste dag van de maand juli komen Cok en Rinus maar liefst twee overvolle spaarpotten en prachtige baby- en kinderkleding van hun dochter brengen.
Ook de maand augustus begint gezellig, want op de eerste zondagmorgen komen Jeanne en Ed even een kijkje nemen in de opslag.
Rond het middaguur komen Ed en Bianca met een afgeladen auto met dozen en zakken. Ed en Bianca hebben voor het hygiëneproject maar liefst 400 kammen en een bomvolle SOS spaarpot. Omdat de SOS spaarpot te klein was hebben zij ook nog een beschuitbus vol munten meegenomen. Fantastisch jongens en hartelijk bedankt.
Op maandag 2 augustus is Cees al weer vroeg present om de laatste binnengekomen schoenen te poetsen, te sorteren op maat en op soort en samen met Yvonne zijn er voor de 8 gezinnen op de vuilnisbelt gezinsdozen gemaakt.
Op donderdag 5 augustus is gestart met het maken van de gezinsdozen voor de Cãpeti waar zo’n 36 gezinnen in armoede leven.
Vrijdag's 6 augustus komt Coby al vroeg uit Everdingen met weer 8 bananendozen vol met zeer nodige en fijne spullen voor een viertal gezinnen. De dozen zijn, zoals gewoonlijk, niet te tillen. Maar wát fijn dat zij deze dozen al klaar heeft. Met prachtig weer komen op zondag 8 augustus Cok en Toos en Elly op de koffie met natuurlijk ook weer de nodige prachtige spullen. Elly heeft twee enorme tassen met leuk, mooi en lief speelgoed en knutselwerk meegenomen. Cok en Toos hebben maar liefst 15 nieuwe handdoeken en 10 nieuwe dekbedden mét leuke overtrekken meegenomen.
Bedankt meiden !!
Weer uit het verre Everdingen komt Coby aangereden. Deze keer een heleboel zakken met babykleding, aanvullende gezinsdozen en schoenen, veel schoenen. Helemaal geweldig. Samen met Yvonne worden de gezinsdozen voor de wijk Cãpeti gemaakt.
Wat een leuk en fijn werk is dat en Coby en Yvonne worden er zó blij van. Dit werk vinden zij toch wel de slagroom op het toetje. Logisch natuurlijk, want zij weten voor wie zij de spullen uitzoeken. Zij kennen de mensen en de kinderen met hun gezichten.
Vandaag komt Dan de dozen registeren en op volgorde en soort zetten. De rijen worden nóg hoger en Dan moet opletten dat de dozen niet naar voren komen!
Woensdag 11 augustus is Cees er weer en gaat aan de slag met het hygiëneproject voor de lagere scholen. Tubes tandpasta, tandenborstels en stukken zeep. Dit is de navulling voor de tweede helft van het jaar. In april 2011 gaan de nieuwe toilettassen weer mee. Ook Dan is weer van de partij om de registratie tot op dat moment in orde te maken.
Na een weekje rust komen op zaterdag 21 augustus Gert en Joke met een stapel dekens, 14 stuks, verbandmiddelen en allerlei andere goederen. Een uur later hangen een aantal dekens, heerlijk gewassen, in de wind te drogen.
Rond 11 uur komen Joke en Gerrit een kijkje nemen in de opslag. Heerlijk, Joke heeft een aardbeiencake en boterkoek meegenomen. Na de rondleiding en de uitleg komt er uit hun auto nog van alles. Zakken, dozen en tassen met mooie jassen en babykleding. Als klap op de vuurpijl komt er ook nog een volle spaarpot mee. Geweldig !!
Jongens, hartelijk bedankt voor het lekkers, alle fijne spullen én de spaarpot.
Verder zal in de maand augustus gewerkt worden aan de winterdozen, dekenpakketten en babypakketten. Hopelijk zijn wij medio september klaar met het transport voor oktober 2010. Mogen wij u nu al vast bedanken voor alle mooie, lieve en fijne goederen die de mensen in Sovata en Sarateni zó hard nodig hebben !

Een kijkje achter de schermen in Delft
Cok en Toos zijn dagelijks op pad om allerlei koopjes op de kop te tikken voor de mensen in Sovata. Voor de kinderen speelgoed, van puzzles tot tractors, kleurboeken, kleurpotloden en kleurstiften. En schoolmaterialen zoals schriften, gum, linialen, punten-slijpers, potloden en pennen, niets wordt vergeten. Voor de baby’s breien de dames prachtige slofjes met daarin
nieuwe sokjes en zij haken babydekentjes en kinderkleertjes. Ook de volwassenen worden niet vergeten. Op de markt worden tientallen donzen dekbedden, handdoeken en theedoeken gekocht. En of dat nog niet genoeg is, half Delft brengt daar spullen zoals kleding, schoenen, dekens en
speelgoed. Dat ook nog eens door deze twee zeer actieve dames uitgezocht wordt op bruikbaarheid. Mocht er iets niet schoon zijn, maar nog goed te gebruiken, dan komt er ook nog een was aan te pas.
Cok en Toos, namens iedereen in Sovata en SOS
héél hartelijk bedankt voor jullie inzet en steun!!
MERI GEEFT DE HELDSPELD AAN SOS
Aan wie geeft u de heldspeld ? U krijgt hem cadeau van de Libelle.

De speld is eigenlijk bedoeld om weer weg te geven aan een persoon of organisatie, omdat hij of zij of een organisatie iets bijzonders doet.
Meri zei het bij de uitreiking als volgt:

Stichting Ondersteuning Sovata, SOS, ondersteunt projecten die hulp bieden

aan de medemensen in Sovata in Roemenië. SOS geeft heel veel mensen een menswaardiger bestaan en levensvreugde. Daarom geef ik de speld aan SOS en aan iedereen die op welk gebied dan ook betrokken is bij SOS, als waardering voor alle inzet, steun en support.

Hartelijk dank aan iedereen.

Meri

NOG MEER LIEVELINGEN VOOR DE MEISJES
Het zal je maar gebeuren……… een eigen popje met mooi gebreide kleertjes en mutsje. De moeder van Angelique heeft het voor elkaar gekregen om 50 poppen op te knappen en aan te kleden met zelf gebreide kleertjes. Wat een feest !!!
Tijdens ons bezoek aan het kinderhuis in april van dit jaar mochten de kinderen een eigen pop uit kiezen en stonden te dringen om er de mooiste uit te halen. Met de uitgekozen pop stijf in de armpjes geklemd, keken de kinderen ons vol ongeloof en met vragende ogen aan: mochten zij die pop echt zelf houden ?

Graag willen wij de moeder van Angelique, namens de kinderen, heel hartelijk bedanken voor dit geweldige cadeau !

ZEER VOLDAAN TERUG VAN APRILREIS 2010
Op vrijdag 16 april 2010 is de Bevico bestelbus vertrokken met Coby, Wim en Dan en één dag later is de touringcar van ZDS uit Zoetermeer met 33 personen aan boord vertrokken voor de aprilreis van 2010. Op woensdag 28 april is het complete konvooi weer veilig en wel aangekomen in Nederland.
De schoolprojecten en hulp aan ouderen stonden voor deze reis hoog op de prioriteiten- lijst. Met hulp van de gemeente Sarateni hebben de vrijwilligers van SOS 513 mensen, waaronder veel ouderen, persoonlijk bezocht, gesproken en geregistreerd.
De scholen zijn verblijd met aanvullingen voor de al eerder uitgegeven toilettassen en in een aantal klassen, die nog niet aan het hygiëneproject deelnamen, zijn maar liefst 250 nieuwe toilettassen uitgedeeld.
Ook de gezinnen die onze speciale aandacht nodig hebben zijn bezocht en is er gekeken naar de huidige situatie. Het is fijn om te zien dat in de meeste gevallen de zaken goed opgepakt worden en mensen duidelijk vooruit gaan door de geboden hulp.

Alle bezoeken, activiteiten, afspraken en ontwikkelingen kunt u lezen in het reisverslag april 2010.

REIS naar SOVATA van 17 t/m 28 APRIL 2010
Om de 500 gevulde bananendozen klaar te zetten voor transport naar Sovata
waren 2743 verreden kilometers en 1030 uren nodig om alle spullen op te halen,
uit te zoeken, te sorteren en te verpakken.
Op 12 april kwam de transporteur het grote aantal bananendozen ophalen en is ervoor
gezorgd dat de bananendozen vóór 17 april in Sovata zijn.
Coby, Dan en Wim gaan met de bestelbus van Bevico uit Barendrecht en nemen de incourante dozen, babywiegje, babybadje, babyzitjes en maxicosi’s en zelfs nog 12 door Wim gedoneerde kinderfietsjes voor het Kinderhuis van Broeder Csaba mee.
Het drietal zal op zondag in Sovata aankomen en gaan maandag direct aan de slag om alles te organiseren en klaar te maken voor het uitreiken van de kleding, schoenen, dekens etc.
De grote bus met daarin 33 personen zal een dag later aankomen.
Daarna zal gestart worden met het afwerken van het overvolle programma
volgens de gemaakte planning.
Naar verwachting kunt u alles eind mei lezen in het verslag van de aprilreis 2010.
BANANENDOZEN van THE GREENERY
en VERVOER met BEVICO bestelbus
De kleding, schoenen, dekens, speelgoed kortom alle ingezamelde goederen moeten wel vervoerd kunnen worden in de juiste verpakking. Heel blij zijn wij met Marianne, Jeroen en Denis van The Greeneny die iedere keer weer bereid zijn om steeds bananendozen te leveren als wij die nodig hebben. Super !!!
En met de hulp van Gert van Bevico kunnen wij die dozen met de Bevico bestelbus in onze opslag krijgen. Met de Bevico bestelbus mogen we zelfs een deel van de dozen naar Sovata brengen en daar verdelen!

Heel graag willen wij alle betrokkenen van The Greenery en BEVICO heel hartelijk bedanken voor
de zeer gewaardeerde ondersteuning.

LEKKER BLIJVEN PLAKKEN
Van Jaap kregen wij maar liefst 72 rollen super plakkend plakband om alle ruim 450 gevulde bananendozen af te plakken voor het op stapel staande transport naar Sovata.
Wij zijn in Sovata van 17 t/m 28 april 2010 om alle hulpgoederen te verdelen.

Jaap, héél hartelijk bedankt.

HIEPERDEPIEP HOERA ……………
Eind vorig jaar is Gerard 60 jaar geworden en heeft als cadeau van zijn familie, vrienden en vriendinnen het geweldige bedrag van 3.025 euro gekregen.
Dit bedrag heeft Gerard gedoneerd aan SOS.
Samen met Gerard en Sandra is de keuze gemaakt om dit fantastische bedrag te gebruiken om de school op de Iliesi te voorzien van een septic tank en het eventuele restant bedrag voor het realiseren van stromend water. Daarmee komt het gebruik van de nieuwe toiletgroep in zicht en kan het buiten toilet eindelijk worden gesloten.
De school op de Iliesi is één van de armste scholen van Sovata en is hard aan onderhoud toe.
Gerard, héél erg bedankt namens alle kinderen van deze school.
DE REK IS ER NOG LANG NIET UIT !!!!!!
Op onze oproep voor “postbode” elastieken om alle gedoneerde schoenen en laarzen bij elkaar te kunnen binden, is een geweldige en ludieke reactie gekomen. Angelique en Ben hebben samen met hun collega’s zich
de blubber gespaard voor de broodnodige “postbode” elastieken en hebben een zak van TNT post helemaal vol
gekregen. De zak is haast niet te tillen, zóveel elastieken, ongelooflijk.
In de lunchpauze hebben Angelique en haar collega’s ook nog een
enorme bal van elastieken gemaakt met een gewicht van 6 kilo !!

Het is in één woord FANTASTISCH !!!!
Angelique, Ben en collega’s: Dank jullie wel.
KINDEREN VAN SOVATA "IN DE WOLKEN"
In januari deed Kinderboekenwinkel “In de Wolken” uit Voorburg een oproep aan haar bijna 1000 klanten om gebruikt, maar heel en schoon, houten speelgoed in te leveren voor de kinderen van Sovata, Roemenië.
Deze oproep is een grandioos succes geworden. Op de foto ziet u een kleine greep uit de enorme hoeveelheid ingeleverde houten speelgoed. Fietsjes, poppenwagens, tractors, treinbanen, puzzels, blokkendozen en een écht poppenhuis, eigenlijk te veel om op te noemen. Al het fijne, lieve en mooie speelgoed is inmiddels verpakt voor de reis naar Sovata van 17 t/m 28 april 2010.
Ook van deze reis zal een verslag worden gemaakt met daarin alle ervaringen en gebeurtenissen, aangevuld met foto’s. Dit reisverslag kunt u lezen op onze website (www.stichtingsovata.nl) of kunt u aanvragen via de mail, per brief of telefoon.
Natuurlijk bedanken wij Inge van "In de Wolken" voor dit fantastische initiatief.
SCHOENEN VERSLIJTEN, SCHOENEN VERGAAN,
MAAR VIJFVINKEL BLIJFT GAAN !!
Voor de 3de keer heeft schoenwinkel Vijfwinkel uit Barendrecht een fantastische donatie gedaan.

Deze keer ruim 60 paar nieuwe schoenen !!!

Naast dames-, heren- en kinderschoenen ook een groot aantal heerlijk warme pantoffels.

De pantoffels worden opgeslagen voor de winter van 2010.

Dank je wel VIJFVINKEL !!!

BBRRRRRRRRRRRR………………………
Winters weer met temperaturen dik onder het vriespunt zijn wij al een tijdje niet gewend, maar is normaal voor de mensen in Roemenië.
Gewapend met handschoenen, dikke sokken en een warme jas zijn de vrijwilligers ondanks de sneeuw, gladheid en heel lage temperaturen, gewoon aan de gang.
Het werkelijk enorme aanbod aan binnengekomen goederen uit te zoeken,te sorteren én te verpakken houdt ons druk bezig. Koude vingers warmen we aan een kopje koffie of thee. Eind maart moeten wij klaar zijn voor de reis naar Sovata, Roemenië van
17 t/m 28 april 2010.
Coby geeft de lakens van katoen
Nadat Coby bij Ans de spullen op ging halen voor Roemenië bleek tussen alle goederen ook een groot pak prachtige witte katoen te zitten.
Ja, wat doe je met zo’n enorm stuk katoen ??
Lakens en slopen maken !! dacht Coby. Het resultaat is: 22 lakens met ieder twee slopen, geweldig !!
De lakens zijn al verpakt voor het ziekenhuis in Sovata, waar men heel blij zal zijn met zulke mooie,
grote witte lakens !!Ans, bedankt voor de katoen en Coby, dank je welvoor al het naaiwerk !!
Speelgoedactie door Kinderboekenwinkel "In de Wolken"
In de eerste Nieuwsbrief van 2010 heeft Kinderboekenwinkel "In de Wolken"
uit Voorburg een geweldige oproep gedaan voor de inzameling van houten speelgoed
voor de kinderen in Sovata, Roemenië. De Nieuwsbrief bereikt zo'n 1000 klanten.
Ook in de weekkrant de Voorburgse Courant is een artikel verschenen ter ondersteuning van deze actie.

Klik hier voor meer informatie.

Nieuwsarchief 2009
Nieuwsarchief 2008
Nieuwsarchief 2007
Website Stichting Ondersteuning Sovata (c) 2007 - 2012 hosted by DataLink